Geschiedenis

Familie van Schaik
Begin 1800 was boerderij Vrede Oord eigendom van Hendrik van der Lee. Hij trouwde met Maria van Zuiderveld. Hendrik kwam te overlijden, waarna Maria hertrouwde (1827) met Otto van der Laan uit Zwammerdam.
De jongste van Otto en Mietje is Hendrikus (Henk) van der Laan, op 1 Juli 1835 geboren, werd veehouder op boerderij Vrede Oord. Henk van der Laan trouwde een Kamerikse boerendochter Catharina Plomp, samen kregen zij 3 zonen: Otto, Johannes (Jan) en Theodorus (Dirk) en twee dochters Cornelia (Kee) en Maria (Marie). Henk hertrouwde na 13 jaar met Catharina van Rijnsoever.
De kinderen Otto van der Laan en Dirk van der Laan werden beide Boer. Otto van der Laan begon in 1914 op een nieuwgebouwde boerderij langs de Kamerikse wetering. Dirk van der Laan bleef op de ouderlijke Boerderij. Hun broer Jan van der Laan werd ook veehouder in Benschop. Dirk van der Laan trouwde met Jaantje Bouwman. Zij kregen géén kinderen. Alie Bouwman was dienstmeisje op de boerderij. Jaantje en Dirk wisten het zo te regelen dat Alie Bouwman met een neef van Dirk trouwde, Theo van schaik. Zij gingen verder op de boerderij. Zij kregen 6 kinderen. Ad de oudste van het stelwerde de opvolger op de boerderij. Ad kreeg geen kinderen Maar wel een knecht Paul Zwetsloot die samen met zijn Lise in 2014 op boerderij Vrede Oord kwamen wonen.
Jaantje Bouwman (getrouwd met Dirk van der Laan) en Marie Bouwman (getrouwd met Niek Kempen) waren zussen en buren van elkaar en gingen vaak bij elkaar op bezoek. Daardoor ontstond er over het land van buurman Otto van der Laan een paadje dat 'het paadje van Ome dirk' werd genoemd. Op de kaart van 1887 staat het ingetekend. De bruggetjes die toen gebruikt werden liggen er nog steeds. De melk werd zoals bij de meeste boeren in die tijd verwerkt tot kaas. Met paard en kaasbrik (wagen voor de kazen) werk de kaas naar de woerdense kaasmarkt gebracht en verkocht. In die tijd werd er vooral met de hand in de emmer gemolken op het melkblok (melkkrukje). De melk werd vanuit de melkbus in de kaastobbe gegoten. Om de melk op de juiste temperatuur te brengen werd er water uit het waterfornuis (wat gekookt werd op hout) bij gedaan. Moeder mat met een glaasje het stremsel en zuursel voor de kaas precies af. het zuursel werd door de overbuurman Gijs van Zijl gemaakt. dan ging de deksel op de tobbe tot de melk voldoende gestremd was. De dikke melk werd gesneden, waarbij de beweringen van het mes in de dik geworden melk een lijnenspel achterlieten. Een mooi proces waar de kinderen graag naar keken. Maar die moesten op afstand blijven van moeders die de ''bacteriën van hun snotneusjes'' niet bij de kaas wilde hebben. Twee keer per dag werd van mei tot oktober kaas gemaakt. Dit gebeurde in huis, direct achter de stal (in de meeste boerderijen is dat later de keuken geworden). in de kelder zaten de pekelbakken.
Als er geen kaas gemaakt werd stond er een hele rij melkbussen aan de weg, die werden opgehaald en gingen naar de melkfabriek. In de winter stonden de koeien groot en deels droog (zwangerschaps verlof voor koeien)
Vanaf 2014 zijn wij weer kleinschalig begonnen met het verwerken van onze melk tot kaas
Begin 1800 was boerderij Vrede Oord eigendom van Hendrik van der Lee. Hij trouwde met Maria van Zuiderveld. Hendrik kwam te overlijden, waarna Maria hertrouwde (1827) met Otto van der Laan uit Zwammerdam.
De jongste van Otto en Mietje is Hendrikus (Henk) van der Laan, op 1 Juli 1835 geboren, werd veehouder op boerderij Vrede Oord. Henk van der Laan trouwde een Kamerikse boerendochter Catharina Plomp, samen kregen zij 3 zonen: Otto, Johannes (Jan) en Theodorus (Dirk) en twee dochters Cornelia (Kee) en Maria (Marie). Henk hertrouwde na 13 jaar met Catharina van Rijnsoever.
De kinderen Otto van der Laan en Dirk van der Laan werden beide Boer. Otto van der Laan begon in 1914 op een nieuwgebouwde boerderij langs de Kamerikse wetering. Dirk van der Laan bleef op de ouderlijke Boerderij. Hun broer Jan van der Laan werd ook veehouder in Benschop. Dirk van der Laan trouwde met Jaantje Bouwman. Zij kregen géén kinderen. Alie Bouwman was dienstmeisje op de boerderij. Jaantje en Dirk wisten het zo te regelen dat Alie Bouwman met een neef van Dirk trouwde, Theo van schaik. Zij gingen verder op de boerderij. Zij kregen 6 kinderen. Ad de oudste van het stelwerde de opvolger op de boerderij. Ad kreeg geen kinderen Maar wel een knecht Paul Zwetsloot die samen met zijn Lise in 2014 op boerderij Vrede Oord kwamen wonen.
Jaantje Bouwman (getrouwd met Dirk van der Laan) en Marie Bouwman (getrouwd met Niek Kempen) waren zussen en buren van elkaar en gingen vaak bij elkaar op bezoek. Daardoor ontstond er over het land van buurman Otto van der Laan een paadje dat 'het paadje van Ome dirk' werd genoemd. Op de kaart van 1887 staat het ingetekend. De bruggetjes die toen gebruikt werden liggen er nog steeds. De melk werd zoals bij de meeste boeren in die tijd verwerkt tot kaas. Met paard en kaasbrik (wagen voor de kazen) werk de kaas naar de woerdense kaasmarkt gebracht en verkocht. In die tijd werd er vooral met de hand in de emmer gemolken op het melkblok (melkkrukje). De melk werd vanuit de melkbus in de kaastobbe gegoten. Om de melk op de juiste temperatuur te brengen werd er water uit het waterfornuis (wat gekookt werd op hout) bij gedaan. Moeder mat met een glaasje het stremsel en zuursel voor de kaas precies af. het zuursel werd door de overbuurman Gijs van Zijl gemaakt. dan ging de deksel op de tobbe tot de melk voldoende gestremd was. De dikke melk werd gesneden, waarbij de beweringen van het mes in de dik geworden melk een lijnenspel achterlieten. Een mooi proces waar de kinderen graag naar keken. Maar die moesten op afstand blijven van moeders die de ''bacteriën van hun snotneusjes'' niet bij de kaas wilde hebben. Twee keer per dag werd van mei tot oktober kaas gemaakt. Dit gebeurde in huis, direct achter de stal (in de meeste boerderijen is dat later de keuken geworden). in de kelder zaten de pekelbakken.
Als er geen kaas gemaakt werd stond er een hele rij melkbussen aan de weg, die werden opgehaald en gingen naar de melkfabriek. In de winter stonden de koeien groot en deels droog (zwangerschaps verlof voor koeien)
Vanaf 2014 zijn wij weer kleinschalig begonnen met het verwerken van onze melk tot kaas